Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Μάθε να ζεις το εδώ και τώρα!

Είμαστε σε θέση να δούμε τον εαυτό μας με σαφήνεια; Γνωρίζουμε τι ενέργεια διοχετεύουμε έξω στον κόσμο; Πόσο πρόθυμοι και ανοιχτοί είμαστε για να δούμε ποιοι και τι είμαστε πραγματικά; Μπορούμε να φανταστούμε ότι από τώρα και στο εξής ό, τι κάνουμε καθρεφτίζεται και αντανακλάται πίσω σε εμάς.

Αυτός ο καθρέφτης συνδέεται με το περιβάλλον μας, τους συναδέλφους μας, την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τον σύντροφο μας κλπ. Έτσι, είμαστε σε θέση να δούμε καθαρά ή κρυβόμαστε από την ίδια μας την αντανάκλαση; Ποια μέρη του εαυτού μας είμαστε πρόθυμοι να δούμε και ποια κομμάτια αρνούμαστε; Όλοι μας κατευθυνόμαστε σύμφωνα με τις συνήθειες, τις αντιλήψεις, τις εμπειρίες, τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας.

Πώς, όμως, η ζωή μας επηρεάζεται και τι χρειάζεται να αφήσουμε πίσω για να την κάνουμε ευκολότερη;

#Το παρελθόν. Ας επιτρέψουμε στο παρελθόν να απελευθερωθεί από τους μυς, τις αρθρώσεις και τα κύτταρα του σώματος μας. Ας απελευθερώσουμε την ένταση του τραυματικού, δραματικού και έντονου συναισθηματικά παρελθόντος. Με άλλα λόγια, ας απελευθερωθούμε από τις αποσκευές μας.

“Η πρώτη συνταγή για την ευτυχία: να αποφεύγεις τις μεγάλες αναπολήσεις από το παρελθόν” A.Maurois

#Το μέλλον. Ας σταματήσουμε να ανησυχούμε για  τα απρόβλεπτα και να φανταζόμαστε ό,τι αρνητικό μπορεί να συμβεί. Όταν ζούμε στο μέλλον έχουμε περισσότερο άγχος.

“Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν» A. Camu

#Προσκόλληση σε ημερολόγια, χρονοδιαγράμματα και λίστες. Ας σταματήσουμε να σημειώνουμε και να σκεφτόμαστε ξανά και ξανά τι πρέπει να κάνουμε. Ας εστιάζουμε σε ένα πράγμα τη φορά και ας αξιοποιούμε τον χρόνο μας όσο πιο παραγωγικά μπορούμε.

#Εξωτερική έγκριση. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε αυτοί που είμαστε χωρίς να χρειάζεται να δοθεί «πράσινο φως» από το περιβάλλον μας. Χρειαζόμαστε μόνο την έγκριση από τον εαυτό μας. Ας αποδεχτούμε και ας επιτρέψουμε τον εαυτό μας να είναι αυτό που πραγματικά θέλει να είναι.

“Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα αν δεν έχει αυτοαποδοχή” M. Twain

#Θυμό και αγανάκτηση. Όταν είμαστε θυμωμένοι, οι σκέψεις μας είναι υπερβολικές και παίρνουν δραματικό τόνο. Ας προσπαθήσουμε ν’ ανακαλύψουμε τι κινητοποιεί το θυμό και ας αναπτύξουμε στρατηγικές για να σταματήσουμε αυτούς τους παράγοντες από το να μας κινητοποιούν.

“Το να είσαι θυμωμένος σημαίνει να εκδικείσαι τον εαυτό σου για τα λάθη των άλλων” A. Pope

#Ενοχές και τύψεις. Οι ενοχικές σκέψεις είναι ψυχοφθόρες, δημιουργούν ένα αίσθημα εξάρτησης (από τη διάθεση του άλλου) και προκαλούν κατάθλιψη. Ας αναλάβουμε δράση με ακεραιότητα, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Εμείς είμαστε οι δημιουργοί.

#Τελειότητα. Ας σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την τελειότητα. Το να είμαστε ευτυχισμένοι δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Σημαίνει ότι αποφασίσαμε να δούμε πέρα από τις ατέλειες.

“Τίποτα πλήρες δεν αναπνέει” A. Porchia

#Δικαιολογίες. Οι άνθρωποι έχουν χιλιάδες λόγους για να δικαιολογήσουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν, ενώ αυτό που χρειάζονται είναι ένας λόγος για να εξηγήσουν γιατί μπορούν.

# Άγχος και ένταση. Αν πιστεύουμε ότι το να αισθανόμαστε άσχημα και το να ανησυχούμε συνεχώς θα αλλάξει ένα δεδομένο, τότε μάλλον ζούμε σε διαφορετική πραγματικότητα. Ας προσπαθήσουμε να απελευθερώσουμε την ένταση από το σώμα και το μυαλό μας.

“Το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, αλλά αδειάζει το σήμερα από τη δύναμή του” C. H. Spurgeon

#Προσδοκίες. Όταν έχουμε μεγάλες προσδοκίες, συχνά νοιώθουμε και μεγάλες απογοητεύσεις.

#Σύγκριση και ζήλεια. Κάθε άτομο στον κόσμο είναι ένα μοναδικό δημιούργημα στο σύμπαν. Κάθε άνθρωπος είναι ευλογημένος με μοναδικά ταλέντα και ικανότητες. Όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους σπαταλάμε το χρόνο μας, ενώ θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο εντελώς διαφορετικά προς την επίτευξη ενός στόχου που προορίζεται μόνο για εμάς.

#Αρνητικότητα. Ας πούμε στην επιτροπή ‘αρνητικότητα’ που συνεδριάζει μέσα στο κεφάλι μας να καθίσει ήσυχα και να μην μιλάει. Η Θετικότητα ισούται με περισσότερη ενέργεια και ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ας αποδεχτούμε τον εαυτό μας και ας απελευθερωθούμε από αρνητικά συναισθήματα, συνήθειες και αντιλήψεις που βαραίνουν τη ψυχή μας.